Home

Nieuws

Geschiedenis

Bandleden

Muziek

Links

this page in English

 

Longshanks 1

Geschiedenis

Longshanks 1

Longshanks 2

Longshanks 3

Longshanks 4

Longshanks 5

In oktober 1987 begon Longshanks nr. 1 met repeteren voor het opnemen van het nummer Cycles & Circles. Op dat moment waren alleen de gitaarpartij van André Kamer en de eerste opzet van de zanglijn geschreven.
Omdat André niet ervaren genoeg was om de andere muzikanten te vertellen wat zij zouden moeten spelen, moesten zij op basis van het concept zelf hun eigen partijen schrijven. Verbazingwekkend genoeg werkte dat nog ook en kwamen er geweldige partijen uit voort, die het hele nummer op een hoger plan tilde (bijv. de gitaarsolo van Peter van Heijningen).

Op zaterdag 20 februari 1988 zaten ze van 14:00 tot 21:00 uur in de Don Bosco Sound-Studio in Rijswijk (ZH) om de individuele partijen op 16-sporen band te zetten.
Als eerste werden gelijktijdig de gitaarpartij van André en de drumpartij van Rob Boshuijzen opgenomen en de opname-technicus (oudgediende Rob Rehorst, inmiddels helaas niet meer onder ons) vroeg zich af waar dit allemaal toe moest leiden.
Vervolgens kwamen Peter ten Haaft, Peter van Heijningen en Jan van der Lugt aan de beurt,
waarna Alex van de Graaf zijn partijen inzong en André Kamer de refreintjes insprak.
Als laatste werden de geluidseffecten (vogels, plons) overgezet op de mastertape.

De eindmix vond plaats op de donderdag 25 februari (van 19:30 tot 23:30 uur) en Rob Rehorst was aangenaam verrast door het eindresultaat.
Het nummer werd uitgebracht op cassette (in een zeer gelimiteerde oplage) en kreeg een zeer lovende recensie in een maandblad over symfonische rock (Sym-info nr.14, okt. 1988).

Daarna werden er pogingen gedaan om Longshanks ook als echte band van de grond te tillen, met Jeroen Steenbeek als vervanger voor Peter van Heijningen,
die bezig was met plannen voor zijn eigen band.
Deze pogingen stranden echter al snel (door verschillen in ambities en muzikale vaardigheden) en Longshanks no.1 viel uit elkaar. (lees verder)

De eerste samenstelling van Longshanks (v.l.n.r.):
Peter van Heijningen - Sologitaar elektrisch
Peter ten Haaft - Basgitaar
André Kamer - Chorus-gitaar
Rob Boshuijzen - Drums
Jan van der Lugt - Sologitaar akoestisch
Alex van de Graaf - Zang

Gerealiseerde opname's:
- Cycles & Circles (1988)

Aan de achterkant van het Don Bosco-complex werden de diverse spullen omhooggetakeld naar de zolder, waar zich de studio bevond.

Rob achter zijn uitge-'mike'-te drumstel in de sportzaal (de feitelijke opnameruimte bevond zich achter hem, de 'control room' links daarvan.