Home

Nieuws

Geschiedenis

Bandleden

Muziek

Links

this page in English

 

Alex van de Graaf

Bandleden

Personalia

Inspiratie

Apparatuur

Naam: Alex van de Graaf
Geboren: 27 juli 1970, Voorburg
Longshanks Lid sinds: 1987

Autobiografie:

Mijn muzikale inspiratie heeft vanaf mijn tiende levensjaar feitelijk gelegen in de hardrock. Besmet- en super-geïnspireerd door mijn grote en zes jaar oudere zus Anita liep ik als outcast op de lagere school al rond met AC/DC- en Iron Maiden-patches en -buttons op mijn spijkerjasje. Oude bandrecorder in de schooltas dus in de aula knalde regelmatig lekkere heavy-metal klanken van Judas Priest ("Breakin' the Law"!!)

Op de middelbare school (HAVO) vond ik 'Denim-and-Leather'-lotgenoten en het duurde dan ook niet lang voordat ik op mijn 14e jaar in een eerste Heavy Metal bandje speelde (genaamd Trasher). Omdat ik altijd te lui was om een instrument te leren bespelen koos ik voor de stembanden, wat mij redelijk goed af ging.
We hebben 3 leuke optredens op diverse schoolfeesten gepleegd (tot grote shock van het aanwezige leraren instituut). Regelmatig gingen we met deze band stappen in Delft (in de Koornbeurs en biercafé Locus Publicus) waar ik Rob Boshuijzen (een getalenteerde jonge drummer) via regelmatig bierelieren aldaar leerde kennen.

In 1986 vroeg Rob mij of ik zin had om in een Iron Maiden-coverband te komen zingen, die daarnaast ook eigen repertoire had. Na een auditie bij deze band in het Rijswijkse Don Bosco was ik aangenomen (ik kon voldoende hard en hoog…) en begon voor mij een 7 maanden durend muzikaal avontuur met de band Enforcer. Daar heb ik ook Peter ten Haaft (Grote Peet), Peter van Heijningen (Kleine Peet) en Guus Linneman ontmoet. We hebben in de Don Bosco Sound Studio met Enforcer twee nummers op 16-track opgenomen, te weten: "Twilight Moon"& "The Warlords". Helaas viel de band uit elkaar door verschil in muzikaal inzicht en persoonlijke ambitie.

Rob en Grote Peet wilden muzikaal wel met elkaar verder en Grote Peet kende uit zijn muzikale TnT-verleden nog een goede gitarist genaamd Peter van Es. Ik zou erbij gaan zingen. Een oefenruimte in het Haags Popcentrum werd gehuurd (ik mocht van hen niets betalen als schoolgaande benjamin…) en binnen de kortste keren speelden we heerlijke Priest- en Maiden-covers, en gaf Peter van Es geboorte aan een nummer (door Rob) "The Shuffle" genaamd. Rob was ook degene die de band z'n naam gaf: CC-Superstar.

Eind 1987 nam ik kort afscheid van deze mannen (HTS studie, serieus, vriendinnetje, etc..) maar medio 1989 zocht ik hen als band weer op. We hebben vanaf toen meerdere zondagen in de Koornbeurs gerepeteerd en het was een heerlijk swingend-oud-hard-rockend repertoir van 7 nummers. Uiteindelijk hebben we ergens in 1991 in de Koornbeurs met deze formatie nog een keer opgetreden tijdens een 'bandjes' avond. Daarna was het leuk geweest en over-en-uit.
Gitarist Peter van Es is inmiddels (2007) helaas overleden.

In the mean time…. In deze zelfde periode (1987 - …) kwam ik via Rob en Grote Peet in aanraking met André Kamer. André wilde met hen een muzikale compositie opnemen en was op zoek naar een zanger. Inmiddels mijzelf geprofileerd hebbende als "Enforcer zanger" was de link via Rob, Kleine Peet en Grote Peet snel gelegd en stond ik begin 1988 in een studio in Don Bosco met hen en André het nummer "Cycles & Circles" op te nemen.

De klik met André was goed en sloot aan bij mijn persoonlijke wens (muziek maken (dus niet sec. iets naspelen) en niet iedere week in een oefenruimte staan…) en zodoende rolde ik in zijn muzikale "Quest"-project waar ik ook de zusjes Alexandra en Karin den Heijer leerde kennen. Zie hiervoor verder de Longshanks 2.0 geschiedenis. Ik werd in die tijd dikke maatjes met zangeres Alexandra, en heb met haar nog 3,5 jaar een relatie gehad.

Van 1993-1994 moest ik in militaire dienst en daaruit komend besloot ik serieus te gaan worden en een baan te zoeken. Mijn relatie met Alexandra eindigde vlak daarna en ik heb tot 2007 mijzelf eigenlijk niet meer serieus bezig gehouden met muziek maken (anders dan het zingen van Marco Borsato-covers op diverse bedrijfsfeesten…)

Na 13 jaar succesvol carrière te hebben gemaakt en eigenlijk alles te hebben bereikt wat mijn hartje ooit begeerde (inclusief mijn gevonden soul-mate en huidige echtgenote Bregje Kaasjager) besloot ik mijn oude 80's muziek vrinden eens te googlen en kwam daarbij terecht op de website van André Kamer (www.imagesandmusic.nl). Getriggerd en ook een beetje geïrriteerd door de laatste zin van André op het Longshanks gedeelte van zijn website ("Alex verloor interesse in Longshanks en toen is het project dood gebloed…") trok ik de stoute schoenen aan en belde hem in december 2006 op. De rest is inmiddels bekend (zie geschiedenis Longshanks 5.0)

Van één ding ben ik inmiddels overtuigd: Muziek maken was, is, en blijft een wezenlijk onderdeel uitmaken van mijn leven. Het heeft mij gevormd, en sterker nog, blijft mij tot op de dag van vandaag vormen. Het maakt mij succesvol, gelukkig en een compleet mens.
En helaas voor André Kamer hoort hij en (ons) Longshanks daar ook bij…..

Alex zingt: "Intricate the web of life..." (2008)

Alex, Grote Peet en Kleine Peet: optreden van Enforcer in Don Bosco op 21 februari 1987.

Hoesje voor de demo van Enforcer (6 feb. 1987)

Het Enforcer T-shirt (22 januari 1987).

CC-Superstar in de kelder van "De Koornbeurs" met helemaal rechts Peter van Es.

Alexandra, Alex en Karin tijdens het optreden voor Omroep Delft op Delftdag.